torsdag 27 maj 2010

Light eller lätt? Frågor & Svar

Konstgjorda sötningsmedel och lågfettprodukter har fått sig fler än en törn den senaste tiden. Vad är skillnaden mellan light och lätt, och vilket är nyttigast?
Här kommer en fråga från en läsare. (Bilden lånad från Unibake)

Fråga: Vad är skillnaden mellan light och lätt? Och är det inte nyttigare med äkta mat än konstgjord?

Svar: Lightprodukter är produkter som innehåller icke-energigivande sötningsmedel (t.ex. aspartam), medan lättprodukter är fettreducerade produkter (t.ex. lättmjölk). Nu har många människor börjat söka sig till just ”äkta mat”, som du skriver. Huruvida det är rätt eller inte för befolkningen i stort råder det en ganska stor osäkerhet kring just nu.

Om vi konsumerar mer lightprodukter till fördel för de sockrade minskar intaget av socker, men vi kan inte på rak arm säga om det är positivt ur alla aspekter.

Mindre socker bra

Att socker i stora mängder kan vara skadligt för oss håller dock alla näringsexperter med om, vågar jag påstå. Även Livsmedelsverkets ståndpunkt är ju att det är bra att välja produkter som innehåller mindre (eller inget) socker. Där kommer ju nyckelhålsmärkningen in som en enkel guide för den som letar efter sådana livsmedel.
Det ska nämnas samtidigt att högenergiförbrukande idrottare är ett exempel på grupp som dock inte behöver vara lika försiktig med sockerintaget som många andra.



Är mindre fett bra?
Hur det är med fettet är just nu en mycket mer komplex fråga, där långt ifrån alla inom professionen är överens. Människor äter i allmänhet mer energi än de gör av med, vilket är en orsak till den ökande övervikten i samhället. Att därför välja en lågfettprodukt istället för en fet (samt lättsockrad eller helt osockrad) variant har fram till några år sedan varit den förhärskande vägen till ett minskat energiintag.

Trots alla lågfettprodukter fortsätter dock övervikten och sjukdomar som är kopplade till denna att öka, och sedan en tid tillbaka har fler och fler forskare börjat ifrågasätta just hur ”farligt” det egentligen är att äta mycket fett. Det som hittills fått ikläda sig rollen som det farliga fettet är det mättade, alltså det som finns i feta mjölk- och mejeriprodukter, fett kött men även mjölkchoklad, konditorivaror, godis och snacks. Problemet med att likställa så olika livsmedel med varandra är självfallet att de inbördes är så olika. Min uppfattning i dagsläget är att mindre raffinerade livsmedel är att betrakta som "nyttigare" i allmänhet, vare sig de är feta eller inte, medan produkter som innehåller tillsatt socker bör betraktas med lite mer vaksamma ögon. Däremot menar jag fortfarande att det totala energiintaget är det slutligt avgörande faktorn för vad som händer på lång sikt med kroppsvikten. Notera att jag med "mindre raffinerad" här menar så lite processad som möjligt. Jag betraktar exempelvis grovt bröd som mindre raffinerat än vitt bröd.

Men kanske är inte det mättade fettet så ohälsosamt som vi tidigare har trott. Hur det ligger till med den saken måste fortsatt forskning få bringa klarhet i. Det vi däremot bör vara försiktiga med att äta är transfettsyror, som kommer från härdning av fett. Produkter som innehåller transfettsyror från härdat fett har blivit färre i rasande takt den senaste tiden. Förut var det vanligt att såväl matbröd som glass, snacks, kakor och andra konditorivaror innehöll transfettsyror. Det finns fortfarande kvar i en del märken, men överlag har marknaden blivit bättre på att erbjuda oss livsmedel utan transfettsyror i.

Light eller lätt
Så, om det är nyttigare att välja lightprodukter är en svår fråga att svara ja eller nej på och ha rätt ur alla perspektiv. Lightsorterna innehåller mindre energi, och mindre energi betraktas i allmänhet vara bra för den som behöver gå ned i vikt. Å andra sidan är många oroliga för sötningsmedlen. Även om de vi har idag betraktas som oskadliga i måttliga mängder för oss på befolkningsnivå, kan det finnas individer som är mer känsliga än andra. Därmed är inte sagt att vi ohejdat kan börja äta stora mängder socker istället.

Snarare skulle jag vilja ge rådet att vi i allt större utsträckning börjar vänja oss själva och våra barn vid att allt inte behöver smaka sött eller ha den graden av sötma som vi är vana från många produkter. På det sättet kommer vi ifrån problemet automatiskt - allt behöver inte, och ska heller inte, smaka sött.

När det gäller fett kan lättprodukter (lågfettprodukter) vara en väg till ett minskat energiintag för den som behöver det. Samtidigt ska vi alltså vara medvetna om att det inte råder konsensus kring huruvida fett är bra i stora andelar eller inte. Det finns en hel del intressanta studier på obesa (feta) människor som har visat att en stor andel fett i maten tillsammans med ganska mycket protein för många verkar kunna ge bättre resultat än lågfettkost, som generellt rekommenderas just för viktminskning.

Det enda som är säkert just nu när det gäller fett är att transfettsyror från härdat fett är ohälsosamt och verkar kunna öka risken för en rad olika allvarliga sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Om vi är fullt friska och har en bra kroppssammansättning (det vill säga har ett bra förhållande mellan fett och muskler) kan vi nog med gott samvete välja produkter som innehåller lite socker då och då, och behöver inte vara rädda för fett. Om vi vill gå ned i vikt är det sannolikt klokt att börja i sockeränden och kapa på intaget där. (Tillsammans med motion och allt annat som är viktigt för att lyckas med sin viktminskning, naturligtvis...)

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
Fruktos gör dig fet - inte frukt
Sötningsmedel - varför sötma men ingen energi?
Mättnadssignaler - en saga om varför högfettkoster fungerar
Fruktos, sackaros eller energi orsaken till övervikt och fetma?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar