onsdag 1 april 2009

Från bekämpningsmedel till etik, moral och area

Text: Anki Sundin, NGruppen


Livsmedelsverket rapporterar om en ökande andel vegetabilier som innehåller rester av mer än ett bekämpningsmedel. Man meddelar samtidigt att Efsa, European Food Safety Authority, arbetar med att ”ta fram mer kunskap om hur olika ämnen verkar tillsammans…”. Frågan om Krav eller icke-Krav väcks åter igen.


Alla inte överens

Krav-förespråkarna får med rapporten mer vatten på sin kvarn – välj kravmärkta livsmedel, så minskar exponeringen för de konventionella bekämpningsmedlen. Att det skulle innebära en miljömässig fördel att minska på användningen av sådana kemikalier är också uppenbart. Däremot är inte alla överens om att det är en ekologisk livsmedelsproduktion som är rätt väg att gå, ur ett globalt perspektiv.


Nyligen gick Marit Paulsen ut i media och proklamerade att hon bytt sida. Från att ha varit en av de mer färgstarka politiker som gått i bräschen för ekologiskt tänkande, har hon nu bytt fokus i frågan och menar att det är oetiskt att satsa på livsmedelsproduktion som ger lägre avkastning än konventionell dito. Sin debattartikel Dags att slakta den heliga ekologiska kossan avslutar hon med ”…så är det enbart det storskaligt effektiva som kan förse oss med vardagsmat”.


Hon får medhåll från SLU-forskarna Olof Andrén och Holger Kirchmann, som

är ”kritiska till ekologisk odling och att regeringen väljer att stöda denna produktionsform utifrån "livsåskådningsargument" och inte vetenskaplig grund” .


Saltå kvarns blogg går man till motattack och fokuserar, möjligen något skevt, på att samhällets ekonomiska stöd till ekologisk odling är ”ynkligt liten”. I just detta inlägg väljer man att inte ta upp någon annan aspekt, som till exempel det större behovet av odlingsarealer för ekologisk produktion.


Till problemet kan läggas att vi slänger tonvis med mat varje dag, trots att den är fullt ätbar. I SvD:s artikel 57 procent av den mat som slängs är ätbar, uppmanar Konsumentföreningen Stockholm till att lita på lukt och smak snarare än Bäst före-datum.


Att äta upp maten som vi producerar och köper istället för att kasta den torde vara en bra bit på vägen till en mer miljövänlig och etisk situation. Då skulle det kanske finnas utrymme att odla ekologiskt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar