lördag 19 juli 2008

Socker, fett och viktminskning

Socker, viktminskning, aptitreglering… För några år sedan skrev Anki Sundin boken Sockerberoende för att ge en vetenskaplig syn på socker och effekter på hjärnan och kroppen. Socker debatteras fortfarande hett, och sockerbolag och företag som producerar ”onyttiga” livsmedel har i en del sammanhang närmast missaktats som om det är deras fel att människor är överviktiga och drabbas av välfärdssjukdomar.

Socker och viktkontroll
Socker och viktkontroll är överskriften på en av artiklarna i Daniscos tidskrift Perspektiv, maj 2008. Den tar upp socker som aptitreglerare, det vill säga effekt på hunger och mättnad. Slutsatsen som dras i denna artikel är att söt smak har en stor betydelse för aptiten, men att inte finns något klart samband mellan socker och aptit. Danisco tycks vilja försvara sin sak med näbbar och klor, och det kanske inte är så konstigt med tanke på att korståget mot socker växer sig starkare.

Att helt förneka att socker är en stark faktor i överviktsproblematiken är dock en aning vågat. Man kan läsa vidare på deras hemsida, www.perspektiv.nu, att sockerberoende inte existerar och att socker ger god smak till vitamin- och mineralrika livsmedel. (Det finns inlägg med en mer objektiv syn på näringslära också, men det hade varit önskvärt att all information på denna hemsida skulle spegla aktuell forskning.) Att sockerberoende visst kan ge samma abstinensbesvär och toleransutveckling som alkohol har visats hos människor, så på den punkten behöver just detta sockerbolag uppdatera sig. Och att sötma uppskattas hos oss redan som spädbarn vet vi, men inte behöver vi väl tillsätta socker till näringsrika kolhydratkällor för att den ansvarsfulla människan ska vilja äta dem för det? Människor behöver helt enkelt vänja sig vid att allt vi äter och dricker inte ska behöva smaka sött.

Du har ett eget ansvar för din hälsa
Att anklaga sockerbolagen för människors övervikt, fetma och välfärdssjukdomar är dock fel på samma sätt som det är ofullkomligt att anklaga biltillverkare för att människor råkar ut för trafikolyckor. Bara för att tillgången på läsk och godis är outsinlig betyder inte det att det är klokt att konsumera sådana livsmedel i obegränsad mängd - barn bör inte äta godis var och varannan dag, och det bör inte heller vuxna göra. Vårt eget ansvar för vad vi stoppar i oss och hur vi behandlar vår egen kropp ger förutsättningarna för en hälsosam livsstil, och om du inte tycker att socker i stora mängder är förenligt med din livsstil behöver du inte konsumera det. Det finns utmärkta livsmedel som är helt fria från tillsatt socker, och som gärna får utgöra den största delen av kosten.

Low carb high fat-diet
Vissa falanger av allmänheten har länge varit på sin vakt mot socker och kolhydratrika livsmedel, och nu börjar forskningen ge dem rätt, åtminstone delvis. Atkinsdieten är den mest omdiskuterade LCHF-dieten idag. LCHF står för low carb high fat diet, det vill säga lågkolhydrat-högfett-diet. Detta upplägg har återkommande visat sig vara mer effektivt än en kost med lite fett för viktminskning hos överviktiga och feta människor. Även om LCHF-dieterna omges av argument som ibland saknar stöd i forskningen, så står det idag klarare än någonsin: en kost som är fattig på kolhydrater och därmed rik på protein och fett kan inte längre förkastas som en möjlig lösning på övervikt och fetma för en ansenligt stor grupp människor. Det är inte säkert lösningen för alla, men bevisligen fungerar människors ämnesomsättning olika och behöver därför olika modeller för att nå optimal hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar